Studentbudget - om hur du får studiemedlet att räcka månaden ut, del 1

Hemförsäkring
Skaffa hemförsäkring genom Unionen (Folksam). Dom har ett studenterbjudande - Unionen Student för dig som pluggar - endast 100 kr för hela studietiden och då ingår det gratis hemförsäkring dom 2 första månaderna. Resterande månader betalar du 84 kr/månaden.


Utöver hemförsäkring så ingår det CV-granskning, Litteratur/Uppsatsstipendium, facklig och juridisk rådgivning och rabatt på tidningsprenumerationer. Läs mer här på Unionens hemsida.

Gör en budget!
Lista först upp alla utgifter du har på en månad. Få koll på din ekonomi med Smartbudget.se.
Exempelvis.. hyra, mat, hemförsäkring, mobilräkning, kurslitteratur, busskort, hygien, fritid.

Tar du studiebidrag och lån på 100% får du ut 9004 kr av CSN varje månad. Att prioritera dom fasta kostnaderna är A och O, speciellt hyran - hoppa ALDRIG över att betala den! Annars riskerar du att bli vräkt. Skulle du missa att betala, ring till hyresvärden eller till hyresbolaget DIREKT!

Om dina utgifter hamnar under 9004 kr, spara undan dom pengarna till oväntade utgifter.. ex. om datorn går sönder. Hamnar utgifterna över 9004 kr har jag några tips på saker du kan göra för att minska dom.
Att försöka förhandla sig till billigare utgifter är inte svårt. Sätt dig ner och ta dig tid att sök fram vad det finns för alternativ:

Boende
Att dela lägenhet med någon är oftast billigare än att bo själv.

Mobilräkning
Se över hur mycket du ringer? Kanske mer värt att byta från kontantkort till abonnemang eller tvärtom?

Träning
Träna gratis genom att snöra på dig skorna och bege dig ut i naturen.

Kurslitteratur
Köp endast begagnat och var inte rädd för att pruta!

Frisör
Införskaffa en billig frisörsax från Clas Ohlson och klipp håret själv. Tutorials om hur du gör finns på Youtube - här & här eller genom att söka på "how to cut your own hair".

El
Jämför elpriserna mellan olika bolag och släck lamporna i dom rummen du inte är i. Dra även ut kontakterna till dom apparater du inte använder/köp en timer du vrider igång 5-10 minuter (ex. till mikrovågsugnen). En mobilladdare som sitter i uttaget drar ström, även om den inte är kopplad till en mobil.

Fest
Lämna kontokortet hemma och ta endast ut så mycket kontanter som du har råd att göra av med.

Färdmedel
Busskortet på LLT blir det billigare ju mer resor du köper ex. månads, halvårs, årskort.
Investera i en cykel.. hallå! Du bor i en av dom cykelrikaste kommunerna i landet. Här cyklar vi på vägen, på trottoaren.. ja överallt :)

Mat
Gör alltid en vecko-matlista och handla aldrig hungrig! Googla på "billiga recept" och "studentrecept".
Försök att göra matlådor och frys in och ta alltid kaffe med dig hemifrån. Har du en bil eller känner en kompis som har, passa på att storhandla! Drick vatten till alla måltider och kolla alltid kilopriset på maten och meterpriset på toapappret. I Luleå handlar du billigast mat på Willys. Glöm inte att fixa Willys+!

Internet
Köp inte ett mobilt bredband om du har gratis surf på mobilen. Surfa istället genom din mobils wifi hotspot.

Förbrukningsvaror och hygien
Dollarstore har billigast toalettpapper, diskmedel, tvättmedel, shampoo, balsam, tvål, deodoranter och tandkräm.

Bostadsbidrag
Om du är mellan 18-28 kan du få bostadsbidrag från försäkringskassan.

Kläder och skor
Bli medlem i dina favoritbutikers klubbar. Men kolla upp först om du måste betala om du inte handlar där tillräckligt ofta! Är du medlem skickas det ut rabatter och erbjudanden lite titt som tätt. Googla även på "rabattkoder" på nätet. Gillar du begagnat, besök Myrorna eller Röda korset.

Studentrabatter

Sluta småhandla!
Några kronor här och där blir en stor summa i slutet av månaden. Tänk över dina köp! Och spara alltid undan pengar samma dag som du fått CSN:et, inte i slutet av månaden. Spara ner en app i mobilen där du börjar skriva in varje inköp. Då håller du koll på hur mycket du har kvar på kontot.

Extrajobba
Att ta ett extrajobb någonstans kan både vara bra för plånboken, men även för ditt sociala liv. Du träffar nya människor och få uppleva någonting annat än bara kursböckerna. Kan även göra att motivationen hålls uppe genom att du får uppleva båda världarna.

Economista
Lyssna även på Isabellas och Pingis podcast om hur du kan tänka smart kring dina utgifter i vardagen.

Mitt bästa spartips
Det är att lägga alla kontanter man hittar i en glasburk och sen gömma den.

Vill du ha fler tips? Läs del 2.





Inga kommentarer: